Diş Kaplaması

Ücretsiz Randevu Alın
2

Diş Kaplaması Nedir?

Diş kaplamaları, lekeli, kırık, yontulmuş ve şekilsiz dişlerin görünümünü düzeltmek ve genel olarak gülümsemeyi geliştirmek için özel olarak yapılan ince kabuklardır. Genellikle porselen veya bileşik reçinelerden yapılırlar. Hastanın ihtiyaçlarına göre diş kaplamalarının boyutu, rengi, şekli ve uzunluğu değişebilir. Kaplamalar genellikle kozmetik sorunlarından dolayı kullanılırken, dişeti hastalıklarının tedavisine yardımcı olmak için genel bir diş makyajının bir parçası olarak da kullanılabilirler.

Tedavi Sürecinin Özeti

Diş Kaplamaları için İdeal Aday Kimdir?

Diş kaplamaları çok amaçlı diş tedavileri arasındadır. Herkes için uygun değilken, diş kaplamaları aşağıdaki yetişkinler için uygun olabilir; 

  • Rengi aşırı bozulmuş veya lekeli dişleri düzeltmek isteyenler
  • Kırık, yontulmuş veya şekilsiz dişler gibi küçük kusurları düzeltmek isteyenler
  • İyi bir ağız sağlığına sahip olan ve düzenli bir şekilde ağız hijyeni alışkanlıklarını uygulayanlar
  • Kaplamaları destekleyecek yeterli sayıda ve sağlıklı diş minesine sahip olanlar.

Diş Kaplamalarını Nerede Yaptırmalıyım?

İngiltere ve Amerika gibi ülkeler için bu işlemi yurt dışında yaptırmak çok daha avantajlı olabilir. İşte diş işlemlerini yurt dışında yaptırmanın bazı avantajları.

Uygun Fiyatlar

Tıbbi işlemleri çok gelişmiş ülkelerde yaptırmak pahalıdır. Yaşam maliyeti, mülk fiyatları ve materyal maliyetleri İngiltere, Almanya ve Fransa gibi ülkelerde yüksek fiyatlar için başlıca sebeplerdir. Fakat Slovakya, Polonya ve Türkiye gibi gelişmekte ola ülkelerde, düşük yaşam maliyeti, mülk fiyatları ve döviz kurlarından dolayı fiyatlar daha ucuzdur. 

Üstün Kalite ve Bakım

Ucuz fiyatlar korkutucu olabilir fakat medikal turizm için yurt dışını ziyaret ederseniz, daha iyi sonuçlar olmasa bile daha az parayla aynı sonuçlar alabilirsiniz. Eğer soruşturmak zamanınızı alıyorsa, Türkiye’nin iyi eğitimli ve deneyimli diş uzmanları tarafından yönetilen son model ekimanlara sahip son teknoloji kliniklere sahip olduğunu görebilirsiniz.

Kolaylık

Mantığa aykırı gibi gözükebilir fakat dental işlemleri yurt dışında yaptırmak genellikle kendi bölgenizde yaptırmaktan daha kolay olabilir. Lokal kliniklerde, ilk görüşme seansı için uzun bir bekleme süresi vardır. Hatta daha sonra izlenimlerinizi almak için birçok randevuya ihtiyacınız olacak ve kaplamalarınızın yapılması için 2-4 hafta beklemeniz gerekebilir. Bunlar hızla artabilir ve sağlığınıza daha çok zarar verebilir veya gereksiz rahatsızlığa neden olabilir. Fakat yurt dışında yapıldığında, dişçinizle rahatça e-posta, telefon veya video aramalarıyla iletişim kurabilirsiniz. Dişçiniz programınıza göre çalışıp ilk gün izlenimlerinizi alacak ve sadece 2 ila 4 gün içerisinde kalıcı kaplamalarınızı yaptıracaktır.

Diş Kaplaması Tedavi Adımları

Diş kaplama işlemi 5 adımdan oluşur. Bunlar;

  • Dental Konsültasyon
  • Hazırlık
  • Kalıp Yapımı ve Geçici
  • Kaplamalar
  • Kaplamaların Üretimi
  • Yapıştırma

1. Dental Konsültasyon

Dental konsültasyon süreci, kaplamalarınızı yurt dışında yaptırmak istiyosanız dişçinizle e-posta veya telefon yoluyla iletişim kurmakla başlar. Daha sonra, bu tedavi için uygun olup olmadığınızı belirlemesi için dişçinize dişlerinizin fotoğrafını göndereceksiniz.

Eğer uygunsa, konsültasyon ve dişlerinizin muayenesi için dişçinizi ziyaret etmek zorunda olacaksınız. Dişçi diş kaplamalarının ihtiyaçlarınıza uygun olup olmadığını belirlemek için hasar, çürüme belirtileri veya periyodontal hastalığı gibi diş hastalıkları sorununuza veya aşırı diş gıcırdatma ya da kenetleme belirtilerinin olup olmadığına bakacak.

İlk başta ele alınması gereken alt bir durum varsa, dişçiniz ihtiyaçlarınıza daha iyi uyacak alternatif çözümler sunabilir. Ayrıca, daha doğal bir görünüm elde etmek için kaplamalarınızın şekli, uzunluğu ve rengi hakkında seans sırasında size profesyonel tavsiyesini sunacaktır.

dental consultation

2. Hazırlık

Eğer kaplamalarınızı kendi bölgenizde yaptırmak istiyorsanız, dişçiniz size dişlerinizi kaplamalara hazırlamak için bir randevu verecek, bu genellikle konsültasyondan 2 gün sonra olur. Eğer yurt dışında yapılıyorsa, dişçiniz zaman kazanmak için konsültasyonla aynı seans içerisinde bu süreci başlatacaktır.

Hazırlığa başlamak için, dişçiniz size lokal anestezi verecek. Daha sonra, hassas bir aletle tedavi olacak her dişin yüzeyinin çok ince bir tabakasını (genellikle 0.3 ila 1 mm) tıraş edecek. Bu kaplamaların yüzeyeyaslanmasına ve daha doğal bir görünüm vermesine yardımcı olacaktır.

Direkt bileşik kaplamalarınız varsa, dişçiniz onları hazırlanmış olan dişlerinizin üzerine özel bir reçine kullanarak yapacaktır.

3. Kalıp Yapma ve Geçici Kaplamalar

Hazırlık yapıldıktan sonra, dişçiniz kaplamalar için kalıp yapmak amacıyla her dişten görüntüler alacak. Bunları kliniğin laboratuvarına veya dış bir laboratuvara kaplamaların yapılması için gönderecek. Kalıplar yapıldıktan sonra, dişçiniz açıkta kalan dişinizi korumak için kolayca çıkarılabilen dental tutkal ile kaplamalarınızı takacak.

4. Kaplamaların Üretimi

Porselenden veya dolaylı kompozitlerden yapılan dental kaplamalar özel diş laboratuvarında ihtiyaçlarınıza göre yapılacaktır. Eğer kendi bölgenizde yaptırmak istiyorsanız, bu süreç 2 ila 4 hafta kadar sürebilir. Fakat yurt dışında yaptırmak isterseniz, kaplamalarınız mümkün olduğunca hızlı şekilde genellikle kaplamaların türüne veya sayısına bağlı olarak 2 ila 4 gün içinde yapılacaktır.

5. Kaplamaların Yapıştırılması

Kalıcı kaplamalarınız laboratuvardan geldikten sonra, dişçiniz geçici kaplamalarınızı çıkaracak ve dişlerinizi yapıştırma işlemi için hazırlamaya başlayacaktır. İlk olarak, kozmetik ve fonksiyonel ihtiyaçlarınız için kusursuz olduğundan emin olmak için yeni kaplamalarınızı deneyeceksiniz. Gerekirse, kalıcı yapıştırma  işleminden önce dişçiniz gerekli düzenlemeleri yapar.

Testten sonra, dişçiniz dişlerinizi yapıştırma işlemine hazırlamak için özel bir kimyasal madde ile dişlerinizi yıkayacak. Bu yıkama dental tutkalın dişlerinizle ve kaplamalarınızla kalıcı bir bağ kurması için temiz ve dağlanmış bir yüzey oluşturacaktır.

Son olarak, dental tutkal yardımıyla kaplamalarınız dişlerinize yapıştırılacaktır. Bu tutkal daha sonra özel bir ışıkla foto-aktifleştirilerek beş dakika içinde sertleştirilir.

dental veneers before after

Farklı Diş Kaplama Türleri

4 çeşit diş kaplama türü vardır;

  • Porselen veya Seramik,
  • Kompozit,
  • Laminat Kaplamalar
  • Hazırlık Gerektirmeyen Kaplamalar

1. Porselen veya Seramik Diş Kaplamaları

Porselen kaplamalar en dayanıklı ve en popüler diş kaplamalarıdır. Doğal dişlerinizi taklit edebilir ve mükemmel renk uyumu ile çok doğal bir görünüm sağlar. Bu tür kaplamalar hazırlaması ve üretimi zaman aldığı için biraz zahmetli olabilir fakat uygun bakım yapıldığında 15 yıla kadar dayanabilir.

2. Kompozit Diş Kaplamaları

Kompozit diş kaplamaları daha az paradır ve daha hızlı üretilir. Fakat porselen kaplamalar kadar dayanıklı değildir, daha çabuk lekelenir ve daha az doğal gözükür.

2 tür kompozit diş kaplaması vardır; direkt ve dolaylı.

Direkt kompozit kaplamalar reçinenin direkt olarak dişinizin üzerini kaplamasıyla yapılırlar. Dolaylı kaplamalar aynı kompozit reçineden yapılır. Porselen kaplamalar gibi ağzınızın dışından kalıba göre yapılırlar.

Kompozit kaplamalar için genellikle daha az bir hazırlık gerekir. İşlemden önce dişleriniz aşındırılır. Bu dental yapıştırıcı ve kompozit reçinenin dişlerinizle iyi bir bağlantı kurduğundan emin olmak için yapılır. İşlemden sonra, dişçiniz özel bir ışık ile yapıştırıcı ve reçineyi foto-aktifleştirecek ve yerinde sertleştirecektir.

Kompozit kaplamalar kadar ucuz ve rahat olduklarını, porselen kaplamalardan daha hızlı çatlayıp kırılabileceğini ve beklenen ömür sürelerinin 5 yıl olduğunu unutmayın.

3. Laminat Kaplamalar

Laminat kaplamalar porselen kaplamalarla aynı materyalden yapılır. Bu kaplamalar porselen kaplamalardan daha incedir ve genellikle önceden varsa küçük bir hazırlık süreci gerektirir. Laminat kaplamalar daha ince olduğu için daha şeffaftır ve operasyondan sonra dişlerinizin daha doğal görünmesini sağlar.

4. Hazırlık Gerektirmeyen Diş Kaplamaları

Hazırlık gerektirmeyen kaplamalar hazırlık sürecine gerek kalmayan diş kaplamalarıdır. Klasik diş kaplamalarından daha incedir ve daha hızlı uygulanır. Lumineers hazırlık gerektirmeyen kaplamaları üreten en popüler markalardan biridir ve dayanıklı porselen materyalinden yapılırlar.

Hazırlık gerektirmeyen kaplamalar kontakt lensler kadar ince olduğundan, dişlerinin rengi aşırı solmuş olan bireyler için uygun olmayabilir.

Diş Kaplaması Fiyatları

Diş kaplaması fiyatları ülkeye, kaplamanın türüne ve diş kliniğine göre değişebilir. Aşağıda diş başına ortalama fiyatların bulunduğu bir tablo görebilirsiniz.

Ülke

Kompozit Kaplama Maliyeti (Diş Başına)

Porselen Kaplama Maliyeti (Per Tooth)

Kanada

$300-500

$1400

Amerika

$250-1500

$925-2500

İngiltere

$250-640

$1290

Türkiye

$120-300

$220-450

Tayland

$40-50

$200-590

Macaristan

$100

$370

Kosta Rika

$85

$425

Gördüğünüz üzere, fiyatlar ülkeden ülkeye göre değişebiliyor. Örneğin, Türkiye İngiltere, Amerika ve Kanada gibi çok gelişmiş ülkelere göre döviz kurundan dolayı daha ucuzdur. Türkiye gelişmiş diş kliniklerine sahip olduğu için diş kaplamaları için en iyi seçeneklerden biridir.

Konsültasyon Seansından Ne Beklenmeli?

Dişçiniz ve sizin ilk yapacağınız görüşme çok önemlidir. Yeni gülüşünüzün nasıl gözükeceğine karar vereceğiniz ve dişçinizin profesyonel tavsiyelerini alacağınız bir seans olacak. Aşağıdakiler gibi bir konuşma bekleyebilirsiniz;

  • Gülüşünüzün nasıl gözükmesini istiyorsunuz, güzel bulduğunuz gülümsemelerin olduğu birkaç fotoğrafınız olmalı
  • Kaplamalarınızın şekli, boyutu, uzunluğu ve rengi
  • Hangi tür kaplama ihtiyaçlarınız için uygundur
 

Ayrıca, doktorunuza bunları da sorabilirsiniz;

  • Önceki çalışmalarının fotoğrafları
  • Fiyatlar, finansman ve sigorta
  • Kaplamalarınızı nasıl temizlersiniz

Diş Kaplamalarının Riskleri ve Başarı Oranları Nedir

Diş kaplamaları sahip olabileceğiniz en güvenli dental işlemler arasındadır. Bu işlemin başarı oranı yaklaşık %95’tir. Fakat herhangi bir işlemde olduğu gibi, bilinmesi gereken bazı küçük ama önemli riskler vardır.

Porselen Kaplamalar Kalıcıdır

Porselen kaplamalar doğal dişleri taklit etmekte çok iyidir. Fakat bir kere yaptırdığınızda, kalıcı olarak dişlerinize yapışırlar. Porselen kaplamaların onarımı zor ve yapımı pahalı olduğundan onlara iyi bakmalısınız.

Kırılabilir veya Çatlayabilirler

Poselen kaplamalar dişlerinizi sıkıyorsanız veya gıcırdatıyorsanız size uygun olmayabilir. Ayrıca, tırnak yemek, kalem veya kalem kapaklarını çiğnemek, buz yemek, sert fındıklar ve zeytin çekirdeği gibi sert çekirdekler yemek dişlerinize zarar verebilir. Porselen serttir ve esnek değildir. Dişçinizi bu tür alışkanlıklar hakkında diş kaplaması yaptırmadan önce bilgilendirmelisiniz. Çünkü kırılırsa, onarmanın tek bir yolu vardır ve bu da çok pahalı olabilir.   

Hassasiyete Neden Olabilir

İşlemden sonra sıcak ve soğuk hassasiyetinde hafif bir artış olabilir. Bu durum bir hafta sonra yok olur. Tedaviden bir hafta sonra da devam ederse, dişçinizden kaplamalarınızı kontrol etmesi için randevu almalısınız.

Ne Kadar Sürer?

Minelerin temizlenmesi çok hızlıdır, genellikle 10 ila 20 dakika kadar sürer.

Kaplamaların yapılışı türüne göre değişebilir. Porselen kaplamalar genellikle kendi bölgenizde yaptırdığınızda 2 ila 4 hafta sürer. Fakat yurt dışında yaptırırsanız, kaplamalar 2 ila 4 günde daha hızlı bir şekilde yapılır.

Porselen kaplamaların yapıştırılması ve iyileşmesi 2 saat sürer, kompozit kaplamalar yaklaşık 1.5 saat sürer.

Tüm süreç eğer kendi bölgenizde yaptırıyorsanız 5 ila 6 hafta, yurt dışında yaptırıyorsanız 4-8 gün sürer.

Dinlenme Süresi ve İyileşme

Diş kaplaması işlemi için dinlenme süresi neredeyse yoktur. Hastalar aynı günde veya işlemin ertesi günü çalışmaya devam edebilir. Dişeti etrafında ve dişlerde biraz hassasiyet olabilir, bu yaklaşık bir hafta içinde kendiliğinden geçer. Ilık bir serum fizyolojik ile çalkalama hassasiyete yardımcı olur ve ağrı kesiciler işlemden sonraki yaşam kalitenizi geliştirebilir.

Yan Etkiler

Diş kaplamaları en güvenli ve en başarılı dental işlemlerden biridir, fakat kolayca tedavi edilebilen geçici yan etkileri de olabilir.

1. Hafifçe Artan Hassasiyet

Mine temizliği sebebiyle sıcak ve soğuk hassasiyeti hafifçe artabilir. Bu zamanla geçer ve hastalar hassasiyete yardımcı olması için ağrı kesici alabilir. Ayrıca, hastalar işlemden sonra çok sıcak ve çok soğuk içecekler ve yiyeceklerden 2-3 günlüğüne kaçınmalıdır.

2. Hassas Diş Etleri

Dişetlerinin düzelmesi biraz zaman alabilir ve kaplamalara hafif bir tepki verebilir. Hastalar dişetlerini rahatlatmak için ılık bir serum fizyolojik ile ağzını çalkalayabilir.

3. Genel Rahatsızlık

Diş kaplamaları işlem öncesinde ve sonrasında çok az ağrıya veya hiç ağrıya sebep olurken, operasyondan önce hassas dişlere sahip olan bireyler bir miktar genel bir rahatsızlık hissedebilir. Ağrıya yardımcı olması için reçete edilen ağrı kesiciyi kullanabilirsiniz. Ağrılarınız bir haftadan sonra devam ederse, dişçinizle iletişim kurmalısınız.

İstatistikler

Son istatistikler 2019’da bir milyondan fazla insanın medikal sebeplerden dolayı Türkiye’ye gittiğini gösteriyor. 2015’e göre %370 artış. Türkiye’yi sağlık turizmi için en çok ziyaret edilen ülkelerden biri haline getiriyor.

Türkiye en son ve en iyi ekipmanlara sahip kliniklere, yerinde laboratuvara ve dünyaca ünlü diş uzmanlarına sahiptir. Ortamı turist dostudur ve sağlık turizmine özel medikal ve dental tesislere sahiptir. Ayrıca, döviz kurundan ve düşük yaşam maliyetinden dolayı, medikal faturanıza dahil deniz tatili yapabilirsiniz.

Alternatif Tedaviler

1. Diş Beyazlatma

Rengi solmuş dişlerden muzdarip iseniz veya daha beyaz bir gülümseme istiyorsanız, dişçinizden diş beyazlatma ile ilgili ofis içinde bilgi almalısınız. Diş beyazlatma zarar vermez ve tek bir rendevuda daha beyaz bir gülümseme kazandırır. Genellikle kısa sürer ve aşırı renksiz dişlerden muzdaripseniz işe yaramayabilir. 

2. Diş Kuronları

Diş kuronları hasarlı dişi tamamen kapatmak için kullanılır. Hasarlı dişi güçlendirmenın yanı sıra, görünüşünü, şeklini veya hizasını da düzeltebilir. Kuron ayrıca diş görünümlü şekil veya yapı sağlamak için implantın üzerine de yerleştirilebilir. Kırılmış dişin görünümünü düzeltmek için diş kaplaması kullanmak istiyorsanız, dişçiniz bunun yerine size kuron kullanmanızı önerebilir.

Sık Sorulan Sorular

Diş kaplamaları farklı seramik, porselen ve kompozit reçinelerden yapılabilir.

Diş kaplamalarının maliyeti birçok şeye bağlıdır. Şunları içerir fakat bunlarla sınırlı değildir;

  • Kaplamaların türü,
  • Nerede yapılacakları,
  • Hangi seçeneklerin kullanılacağı,
  • Sigortanızın diş kaplamalarını karşılaması.

Yaklaşık maliyet bu değişkenlere göre önemli ölçüde değişebilir.

Diş kaplamaları genellikle bozucu ve değiştirilemezdir. Ayrıca, doğal dişleri taklit ederken, kolayca kırılabilir veya çatlayabilirler. Dahası, seramik kaplamalar üzerindeki renk bozulmalarının çoğu düzeltilebilirken, tüm lekeler giderilemez.

Seramik kaplamalar dayanıklıdır ve oldukça zor takılır. Fakat onarmak zordur ve genellikle tekrar yapılmaları gerekir ki bu da pahalıdır.

Diş kaplaması işlemi, özellikle porselen kaplamalar görünmezdir. Bir kere yaptırırsanız, onlara her zaman ihtiyacınız olacak, çünkü dişleri hazırlanması minenize zarar verebilir. Fakat LUMINEERS gibi hazırlık gerektirmeyen kaplamalar çıkarılabilir ve güvenlidir çünkü hazırlık işine gerek kalmaz.

Türkiye’nin diş kaplaması maliyetlerini Almanya, İngiltere gibi çok gelişmiş ülkeler ile karşılaştırırsanız, işlemi Türkiye’de yaptırmak kendi bölgenizde yaptırmaktan daha ucuz olur. Türkiye diş kaplamalarında en ucuz ülke değilse bile, dünyadaki en iyi diş bakımlarından bazılarını sunar.

Hayır, diş kaplama işlemi genellikle herhangi bir acı veya rahatsızlık vermez. Operasyondan sonra, dişleriniz çok az bir hassasiyet hissedebilir. Bu hafif hassasiyet dişleriniz kaplamalara alışınca geçer.

Hazırlık gerektirmeyen kaplamalar yapıştırma işlemi gerektirmez ve diş minelerini tıraş etmeden yapılabilir. Bu kaplamalar çok incedir ve çıkarılabilir. En pahalı ve görünmez oldukları için en kullanışlı diş kaplama türüdür.